Wat is titeren?
Bij titeren wordt gekeken of een eerder toegediende vaccinatie er voor heeft gezorgd dat het lichaam voldoende antistoffen heeft aangemaakt. Deze antistoffen bieden bescherming tegen bepaalde ziektes. Bij de hond kunnen we testen op 3 ziektes waartegen het zogenaamde DHP vaccin bescherming biedt, te weten CDV (Distemper of hondenziekte), CAV (Adenovirus-2, infectieuze Hepatitis/ besmettelijke leverziekte) en CPV (Parvo). Bij de kat gaat het om Panleucopenie (kattenziekte)
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat in veel gevallen de beschermingsduur na vaccinatie met bepaalde vaccins langer is dan de bijsluiter aangeeft. Titeren is geen alternatief voor vaccineren. In tegendeel: titeren en vaccineren gaan hand in hand, een titertest kan aangeven of het dier nog voldoende bescherming heeft en of de vaccinatie op dit moment noodzakelijk is.
Belangrijk is hierbij te weten dat voor bepaalde ziektes als Leptospirose bij de hond en Niesziekte bij de kat niet getiterd kan worden en dat een jaarlijkse vaccinatie nodig blijft om de bescherming tegen deze ziekte in stand te houden
Hoe gaat titeren in zijn werk?
Bij uw hond of kat wordt een beetje bloed afgenomen. Met behulp van de Rapid STATUS Titer test wordt in het laboratorium bepaald of er nog voldoende antistoffen aanwezig zijn om uw dier te beschermen tegen de hierboven genoemde ziektes. Is dit het geval dan wordt dat in het paspoort genoteerd en hoeft uw dier op dit moment nog niet te worden gevaccineerd. U krijgt dan advies over op welke termijn het verstandig is opnieuw te vaccineren. Dit is afhankelijk van de leeftijd en de situatie van uw hond of kat. Dit noemen we vaccineren op maat.
Wij werken met de nieuwste test: de RapidSTATUS Titertest
Als dierenkliniek blijven we op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en titeren is daar een mooi voorbeeld van. In 2020 werd een nieuwe test geïntroduceerd: de Rapid STATUS Titer Test. Een duidelijke en zeer betrouwbare test die feilloos aangeeft of uw dier nog beschermd is of niet.
Bij welke dieren is titeren aan te bevelen?
- Voor alle dieren waarvan niet bekend is wat hun beschermingsstatus is
- Voor dieren met gezondheidsproblemen en autoimuunziektes
- Als controle na vaccinatie of er voldoende antistoffen zijn aangemaakt
Onvoldoende bescherming na vaccinatie
Het kan voorkomen dat uw hond of kat volgens schema is gevaccineerd, maar toch onvoldoende antistoffen opbouwt. Bij dieren in hun eerste levensjaar is de oorzaak van onvoldoende opbouw van antistoffen vaak dat de vaccinatie op een moment wordt toegediend dat het dier nog maternale antistoffen van de moeder heeft die deze opbouw verstoren. Maar ook andere oorzaken, onderliggende ziekte, een minder goed afweersysteem of individuele variatie in reactie op een bepaald merk vaccin, kunnen meespelen.
Pups en kittens
Bij pups en kittens adviseren we om volgens het basisschema te laten vaccineren, inclusief de boostervaccinatie op 1 jaar leeftijd. In principe kan de titertest wel worden ingezet om na afronding van de pup/ kittenvaccinaties (dus na de vaccinatie op 3 maanden leeftijd) te onderzoeken of uw pup of kitten voldoende beschermende antistoffen heeft opgebouwd.